VITEL - 25. delavnica o telekomunikacijah - INTERNET STVARI
12.05. - 13.05.2011
 

   
Uvod  
 

VABILO K SODELOVANJU

VITEL


Petindvajseta delavnica o telekomunikacijah

INTERNET STVARI

Brdo pri Kranju, 12. in 13. maj 2011Tema delavnice

Prehajamo v svet omreženih in med seboj povezanih naprav, v novo ero, v kateri se današnji internet umika jutrišnjemu internetu stvari (Internet of Things). Opisujejo ga kot dinamično globalno omrežno infrastrukturo z zmožnostjo samokonfiguriranja, ki temelji na standardnih medsebojno zdužljivih komunikacijskih protokolih. Fizične in virtualne stvari imajo identitete, fizične atribute in navidezne osebnosti. Uporabljajo inteligentne vmesnike in so integrirani v informacijsko omrežje.

Internet stvari naj bi zagotavljal nove oblike komuniciranja med ljudmi in stvarmi ter med stvarmi samimi. Svetu informacijske in telekomunikacijske tehnologije se dodaja nova dimenzija. Od povezljivosti kadarkoli, kjerkoli in za kogarkoli, prehajamo v povezljivost česarkoli.

Internet stvari ni niti znanstvena fantastika, niti reklamni trik, saj izhaja iz solidnega tehnološkega napredka in vizije omrežne povsodnosti. Je tehnološka revolucija, ki predstavlja prihodnost informatike in telekomunikacij, njegov razvoj pa je odvisen od dinamičnih tehniških inovacij na številnih pomembnih področij, od brezžičnih senzorjev do nanotehnologije.

Internet stvari opisuje različne tehnologije in raziskovalne veje, ki omogočajo internetu, da poseže v realni svet fizičnih objektov. Omogoča tesno povezovanje fizičnega in kibernetskega sveta, izhaja iz kombinacije razvojnih dosežkov na področju identifikacije stvari, odkrivanja sprememb fizičnega stanja stvari, vgrajene inteligence v stvari in zmožnosti medsebojnega sodelovanja vse manjših stvari.

Pričakujemo lahko, da bodo stvari postale aktivni udeleženci v poslovnih, informacijskih in družbenih procesih, saj se lahko samostojno odzivajo na dogodke v realnem/fizičnem svetu, z ali brez neposrednega človekovega posredovanja. Človeštvu naj bi pomagal pri reševanju največjih izzivov, zagotavljal ogromen potencial potrošnikom, proizvajalcem in podjetjem. Imel bo velik vpliv na procese, ki so del našega vsakdanjega življenja, vplivali bodo na naše obnašanje in celo na naše vrednote.

Čeprav je ideja enostavna, pa njena izvedba ni neproblematična. Naslednja generacija internetnih aplikacij, ki bo uporabljala protokol IPv6 bo zaradi izjemno velikega naslovnega prostora lahko komunicirala praktično z vsemi napravami iz vsakdanjega življenja. Sistem bo torej lahko identificiral skoraj neomejeno število kakršnihkoli objektov.


Na delavnici bomo obravnavali naslednje teme:
 • tehnologija interneta stvari,
 • trendi razvoja,
 • scenariji aplikacij,
 • tehnologija senzorskih omrežij,
 • radiofrekvenčna identifikacija RFID,
 • pametna omrežja (smart grid),
 • vplivi na življenje ljudi,
 • motivacija in uspešni poslovni modeli,
 • tržni trendi,
 • zasebnost, varnost&zaščita podatkov,
 • pametnejše urbano okolje,
 • regulativa in standardizacija.

Poglavitni namen delavnice je osvetliti zgoraj omenjena področja, izmenjati pridobljene izkušnje ter spodbuditi širšo slovensko tehnološko in poslovno javnost na področju telekomunikacij in informatike k razpravi in izmenjavi mnenj z namenom povečanja motivacije pri razvoju in napredku tega področja ter oblikovanju ustreznih ter učinkovitih strategij.
Zanimivost področja se odraža v številnih iniciativah, združenjih, raziskovalnih aktivnostih in dogodkih, namenjenih razreševanju navedenih izzivov širom sveta.

Delavnica je namenjena širšemu krogu udeležencev, med njimi zlasti strokovnjakom iz vrst operaterjev omrežja in dostopa, ponudnikom storitev in aplikacij, proizvajalcem in dobaviteljem opreme, razvijalcem aplikacij in seveda končnim uporabnikom.

 
Išči po spletišču: