vitel_home! uvodna beseda   lokacija delavnice   informacije   program   organizacija   kontakt   Nazaj   domov vitel
10. delavnica o telekomunikacijah Mobilnost v telekomunikacijah 15. in 16. Maj 2000, Brdo pri Kranju
Ena od najpomembnejših karakteristik telekomunikacij na prehodu v novo tisočletje je zahteva po mobilnosti. Zahteva se mobilnost brez omejitev, ki bo omogočala komuniciranje vseh, kjerkoli, kadarkoli in v kakršnikoli obliki: govorno, pisno, video in multimedijsko. Dolgoročni cilj je globalna multimedijska mobilnost.
Tempo razvoja na tem področju narašča. Vzpodbuja ga razvoj aplikacij, ki zahtevajo mobilnost, podpirajo pa ga tehnološki razvoj, razvoj tehnike komuniciranja, standardizacija in regulativa.

Enako intenzivno se razvijajo javni in profesionalni mobilni radijski sistemi. Močna konkurenca na odprtem trgu vzpodbuja mobilne operaterje k vedno novim prijemom, ki se odražajo v kakovosti in spektru storitev, v enostavnosti njihove uporabe, v dostopnosti storitev, ne nazadnje tudi v cenah in cenovni politiki. Posebno v zadnjem letu so številni proizvajalci napovedali različne nove storitve, ki temeljijo predvsem na razširjenosti in tehnični usposobljenosti terminalske opreme.

Mobilnost pa ni le lastnost mobilnih omrežij, pač pa jo v določeni meri nudijo tudi fiksna omrežja. Gre namreč lahko za različne izvedbe mobilnosti, tako za terminalsko mobilnost, osebno mobilnost in mobilnost storitev. Medtem, ko se osebna mobilnost šele začenja uveljavljati, pa se terminalska mobilnost na področju telefonije tudi v Sloveniji že široko uporablja.

Poljuben položaj uporabnika in različne okoliščine v času uporabe storitev zahtevajo, med drugim, dodatne aplikativne rešitve, poenotenje standardov, usklajeno uporabo frekvenčnega spektra ter dodatne ukrepe za zaščito tajnosti komuniciranja. Mobilnost prinaša nove pogoje komuniciranja, ki vplivajo na obstoječe aplikacije in vzpostavljajo pogoje za oblikovanje novih aplikacij.

Terminalska mobilnost    Mobilnost storitev    Osebna mobilnost
Uvodna Beseda | Lokacija delavnice | Informacije
Program| Organizacija | Kontakt
Priprava strani LT, vse avtorske pravice ima LT in EZS, ©2000.
VITEL | Laboratorij za telekomunikacije - LT | Elektrotehniška zveza slovenije - EZS